КРИМСЬКА ЄПАРХІЯ УПЦ КП

Вт, 19.03.2024, 06:28

Вітаю Вас Гость | RSS | Головна | | Реєстрація | Вхід

Головна » 2011 » Червень » 27 » 360-та річниця вшанування пам’яті українських козаків у монастирі на Козацьких Могилах
18:25
360-та річниця вшанування пам’яті українських козаків у монастирі на Козацьких Могилах
 26 червня 2011 року – у Неділю всіх святих землі Української, у Свято-Георгіївському монастирі на Козацьких Могилах відбулось урочисте щорічне вшанування пам’яті українських козаків та селян, які загинули в битві під Берестечком у 1651 році. Цього року Відвідати Козацькі могили та помолитьсь за душі спочилих воїнів прибув Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет.

 Святійшого Владику перед головною монастирською брамою зустрічали з хлібом-сіллю та квітами пляшевські діти, які привітали Святійшого Патріарха на святій, окропленій кров’ю героїв-мучеників землі віршованими словами та попросили патріаршого благословення.

 У монастирській брамі Святійшого Патріарха Філарета зустрів намісник Свято-Георгіївського монастиря, ректор Рівненської Духовної Семінарії архимандрит Олексій. Отець-намісник зустрів Патріарха з хрестом, у який вмонтовано частку Хрестного Древа Господнього, для того, щоб цією монастирською святинею Святійший Патріарх благословив духовенство й віруючих, та запросив Святійшого Владику очолити Божественну літургію та вселенську панахиду в обителі, щоб помолитися за спокій душ українських героїв.


 Святійший Патріарх Філарет звершив Божественну Літургію та панахиду під відкритим небом на величній паперті перед храмом, йому співслужили митрополит Львівський і Сокальський Димитрій, митрополит Рівненський i Острозький Євсевій, архієпископ Тернопільський і Кременецький Іов, архієпископ Луцький і Волинський Михаїл, архієпископ Черкаський і Чигиринський Іоан, єпископ Переяслав-Хмельницький і Бориспільський Епіфаній, єпископ Вінницький і Брацлавський Онуфрій, єпископ Тернопільський і Бучацький Нестор, єпископ Чернігівський і Ніжинський Іларіон, намісник монастиря архім. Олексій (Мензатюк) та духовенство Рівненської єпархії (близько 200).





Вшанувати пам’ять козаків також прибули чисельні представники української політичної еліти, громадські діячі, народні депутати, представники влади, українська інтелігенція, серед яких можна відмітити наступних: голова політради партії «Наша Україна» Валентин Налевайченко, екс-голова Рівненської ОДА Віктор Матчук, народні депутати Юрій Костенко, Олег Тягнибок, голова Дубенської РДА Данило Корилкевич і Дубенський міський голова Василь Антонюк та інші.

По завершенні Божественної Літургії та панахиди відбулося покладання квітів до пам’ятника полеглим у національно-визвольній війні проти польського поневолення. Після покладання квітів Святійший Патріарх Філарет відповів на запитання кореспондентів.

 Довідка: Під Берестечком 30 червня 1651 р. відбулась славнозвісна битва між військами Богдана Хмельницького та польськими військами короля Яна ІІ Казиміра. На стороні запорозьких козаків приймали участь в битві і кримські татари хана Іслам-Гірея ІІІ, які під натиском артилерії покинули поле бою, втікаючи захопили в полон самого гетьмана Хмельницького. Наказному гетьману-полковнику Іванові Богунові вдалося вивести з оточення козацькі війська, щоправда, зазнавши серйозних втрат на переправах через болота. На правому березі річки Пляшівки польські війська зупинили загін з 300 козаків, які цілий день вели нерівний бій з поляками. Всі вони до єдиного загинули смертю хоробрих, із презирством відмовившись від пропозиції здатися. Вцілілий із козаків, загнаний у воду, відбивався до останнього подиху. Вже потонув пробитий кулями човен, усі боєприпаси давно закінчилися, не витримала і загартована в боях козацька шабля. Він, отримавши за свідченнями польських очевидців 14 куль, усе ще відбивався однією лише косою. Сам король, побачивши відважного воїна, запропонував йому пощаду, але той вибрав смерть, а не неволю. Два німецькі солдати і шляхтич убили його, для чого їм довелося зайти у воду по самісіньке горло.

 В пам’ять про ті героїчні події на місці битви в 1910-1914 рр. було побудовано величний храм-пам’ятник - Георгіївський собор, в підземеллях якого зберігаються численні останки загиблих на полі бою козаків. Цей храм-мовзолей збудований архітектором В.Леонтовичем за проектом студента Петербурзької академії мистецтв В.Максимова – учня відомого архітектора О. Щусєва. Георгіївський собор є унікальним, оскільки має три престоли, розташовані один над одним, що є унікальним у світовій архітектурі. Цікаво й те, що розписував цей храм відомий художник І.Їжакевич. Зараз тут діє Свято-Георгіївський чоловічий монастир.


 Андрій ГОЛОВКОВ, кореспондент «Церква.info»
 З матеріалів сайту Київського Патріархату www.cerkva.info
Переглядів: 1901 | Додав: ієрейМаксим | Рейтинг: 5.0/1

Авторизація

Незабаром

Православные праздники

Календар

«  Червень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Пошук

Наші друзі