КРИМСЬКА ЄПАРХІЯ УПЦ КП

Пт, 29.03.2024, 01:53

Вітаю Вас Гость | RSS | Головна | | Реєстрація | Вхід

Головна » 2014 » Березень » 8 » Українці Криму: «Рятуйте нас, не кидайте нас!» + відео
07:47
Українці Криму: «Рятуйте нас, не кидайте нас!» + відео

Останні події на Кримському півострові можуть загрожувати насамперед кримськотатарській та українській громадам автономії. Про це за підсумками свого візиту до Києва і Криму заявила у четвер верховний комісар ОБСЄ у справах національних меншин Астрід Торс. А в п’ятницю, 7 березня 2014 р., українська громада Криму закликала світову спільноту захистити українську меншину півострова, забезпечити її «вільні права на життя в демократичні правовій країні». Цього ж дня етнічні українці разом із громадянами України інших національностей вийшли у Сімферополі на мирну акцію за єдність держави і проти російського вторгнення.

Біля пам’ятника Тарасові Шевченку у п’ятницю зібралися кілька сотень кримчан. Не дуже багато, але, як пояснила місцева жителька Оксана, люди бояться, бо в Криму «уже не діють жодні закони, багато нападів, провокацій, приїжджі козаки і місцеві радикали ведуть себе нахабно і брутально».
 
Але все ж люди прийшли. «Ми все ж в чергове хочемо показати, що тут велика кількість адекватних людей. Україно, будь ласка, підтримуй на, не кидай нас – це дуже важливо!», – зазначила Оксана.
 
Учасники акції «За мир та єдність України» тримали в руках українські і кримськотатарські прапори, а також білі повітряні кульки, які потім випустили в небо. Туди ж злетіли інші символи миру – голуби. Під час заходу його учасники молилися і співали українських пісень.

Як повідомив голова Всекримської української ради Андрій Щекун, люди прийшли на акцію, щоб висловити свій протест проти вторгнення на півострів російських військ і проти незаконно призначеного референдуму. За його словами, кримчани в умовах російської окупації і беззаконня відчувають себе незахищеними і потребують підтримки.
 
Андрій Щекун закликав українську владу, міжнародні організації і світову спільноту «вжити заходів для захисту українського і кримськотатарського населення півострова, громадян України інших національностей в окупованому Криму, де владу узурпують російські маріонетки».

Інших виступів на акції не було, окрім емоційного слова архієпископа Сімферопольського і Кримського УПЦ Київського патріархату владики Климента.
 
«Я звертаюся до всього світу: захистіть нас! Не покидайте нас! Чи ви хочете нового Гітлера в Європі?!» – закликав владика Климент.

Тим часом з нового кримського уряду надійшло повідомлення про скасування всіх ювілейних заходів до 200-річчя Тараса Шевченка. Цю інформацію підтвердити не вдалося, бо весь день телефони Міністерства культури Криму мовчали. Зате факт відключення в автономії українських телеканалів – цілком реальний. До відімкнених учора-позавчора ТРК «Чорноморська» телеканалів «1+1» і «5 каналу» сьогодні додалися «Інтер» і «Перший національний», а під вечір – «СТБ». Водночас, у Севастополі відключили ТРК ВМС України «Бриз».

Андрій Щекун відзначає, що кримські українці в умовах російської анексії залишилися найбільш незахищеною частиною кримського населення. Втім, він відзначив, що ОБСЄ вустами Астрід Торс вперше за останні два десятиліття побічно визнала дискримінаційний стан української меншини в Криму.

Переглядів: 1016 | Додав: Alm | Рейтинг: 5.0/1

Авторизація

Незабаром

Православные праздники

Календар

«  Березень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Пошук

Наші друзі